top of page

 

Algemene Informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herkomst & Geschiedenis

De herkomst van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier is te vinden in Ierland.

Van oorsprong werd de Wheaten gebruikt door arme boeren voor het doden van ongedierte, bewaken van het erf en andere klusjes op de boerderij. De Wheaten werd ook gebruikt voor de jacht op dassen en otters.
De geschiedenis van de Wheaten is niet helemaal duidelijk door hun nauwe verbondenheid met de andere Ierse Terrier rassen.

De geschiedenis van de Wheaten is waarschijnlijk de oudste van de vier Terrier rassen uit Ierland.

In geschriften van 200 jaar terug wordt al gesproken over de 'soft-coated' honden. De verwandschap met de moderne Ierse Terrier, alhoewel niet goed gedocumenteerd, lijkt het resultaat geweest te zijn van doelbewuste kruisingen. De Wheaten heeft dus waarschijnlijk verschillende voorouders.

Ondanks de lange geschiedenis van de Wheaten werd de Soft Coated Wheaten pas in 1937 officieel erkend door de Ierse Kennel Club. Het ras is sindsdien in populariteit gegroeid en wereldwijd bekend geraakt.

 

Uiterlijk
De Irish Soft Coated Wheaten Terrier is een middelgrote terrier met een zijdezachte, blonde en golvende vacht.
De Wheaten is een hond met een enkele vacht die zacht en zijdeachtig aanvoelt, niet hard. De kleur van de vacht is licht-tarwe tot een rood-gouden tint. 
De Wheaten pup gaat door verschillende stadia van kleur en structuur alvorens zij de volwassen vacht krijgt. Dit wordt vaak bereikt tussen de leeftijd van 18 maanden tot 2,5 jaar.

 

De Wheaten is een geharde actieve hond met een korte lendenpartij. Hij is goedgebouwd en geeft een indruk van kracht.

 

Maat en gewicht
Schofthoogte: Reuen 46-48 cm. Teven iets kleiner.
Gewicht: Reuen 15,75-18 kg. Teven iets lichter.

 

Gedrag en temperament
De Wheaten is een levendige, vrolijke en dappere hond. Hij is erg aanhankelijk en trouw aan zijn eigenaren, en heel intelligent.
De Wheaten is absoluut niet geschikt als 'kennelhond'.
Het is een betrouwbare, trouwe vriend, hij is verdedigend maar niet agressief.

 

Verzorging

De wheaten heeft veel verzorging nodig, en dit vergt wel wat tijd. De wheaten heeft een enkele vacht en heeft dus niet zoals vele andere rassen een onder- en bovenvacht. Hij verhaart niet, maar de haren blijven wel in de vacht zitten. Deze haren moeten dus regelmatig uit de vacht gekamd worden, anders ontstaan er klitten.
De vacht van de Wheaten wordt geknipt. 

De vacht van een Wheaten is vergelijkbaar met het haar van de mens.
Het is aan te raden om een Wheaten een keer in de drie of vier maanden te laten knippen, want hoe langer de vacht is hoe gemakkelijker er klitten ontstaan.

 

Wheatens en kinderen
Wheatens kunnen goed overweg met kinderen. Zelfs met de allerkleinsten kunnen ze goed overweg. 
Maar zoals voor alle honden geldt ook voor de Wheaten: laat ze nooit alleen met kinderen. Kleine kinderen kunnen hen pijn doen en ook een wheaten zal zich dan verdedigen. Het kan ook zijn dat ze door hun enthousiasme een kind onbedoeld pijn doen.

 

bottom of page