Castratie / Sterilisatie
Castratie is het verwijderen van de teelballen bij de reu en het verwijderen van de eierstokken (en soms de baarmoeder) bij de teef.
Sterilisatie is het afbinden van zaadleiders bij de reu en eileiders bij de teef.
In alle gevallen is voortplanting niet meer mogelijk.
Castratie heeft bij zowel reuen als teven ingrijpende gevolgen omdat de geslachtshormoon producerende organen (teelballen en eierstokken) worden verwijderd.
Bespiering, vachtstructuur en gedrag kan veranderen. De kans op bepaalde tumoren neemt toe.
In de volksmond wordt castratie vaak genoemd als oplossing voor allerlei ongewenst gedrag.
Dit is echter NIET waar.
Castratie van een reu kan bepaald gedrag verminderen, als het nog niet te veel gewoonte is geworden. Het gaat dan om gedrag dat gekoppeld is aan voortplanting, denk aan zwerven omdat een teef in de buurt loops is of aan zekere agressie naar andere reuen.
Het is echter niet zo dat agressie naar andere honden als sneeuw voor de zon verdwijnt na castratie!
Een reu die uit angst agressie toont, kan zelfs nog agressiever worden, omdat hij na castratie minder zeker is. Een reu die gecastreerd is is door de verandering in zijn hormoonhuishouding seksueel aantrekkelijk voor andere reuen. Teven worden vaak wat zekerder en feller na castratie en kunnen zich meer laten gelden ten opzichte van andere honden na castratie.
Denkt u over castratie of sterilisatie? Laat u dan goed voorlichten. Win informatie in bij meerdere dierenartsen en vraag goed na wat voor u en uw hond voor- en nadelen van de ingreep kunnen zijn. Er zijn tegenwoordig nieuwe manieren om de ingreep plaats te laten vinden, waardoor de operatie minder ingrijpend is voor de hond.
Chemische castratie van de reu kan een manier zijn om te testen hoe hij verandert na castratie en of dat gewenst is. Omdat het om een tijdelijk middel gaat, zijn de gevolgen dan nog omkeerbaar als het effect niet gewenst blijkt.
VROEGCASTRATIE NIET DOEN!!!
NIET DOEN!